« Home | το ανοιχτό λογισμικό σε σταθερή ανοδική πορεία » | Ελληνική Βικιπαίδια Vs. Αγγλική Wikipedia » | Open Windows? Όχι... ReactOS » | Mac Mini-MS Windows-Intel » | Σκέψεις σχετικά με τις κλειστές άδειες λογισμικού » 

2006-09-12 

το ίδρυμα Wikipedia αψηφά την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Η γνωστή μας Wikipedia μια από τις μεγαλύτερες on-line κοινότητες διεθνώς είναι απαγορευμένη στην υπειρωτική Κίνα και η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω proxy. Σε πρόσφατο άρθρο στον Observer o Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia δήλωσε "έχουμε πολύ αυστηρούς κανώνες σχετικά με την ουδετερότητα των άρθρων". Όταν ερωτήθηκε απάντησε "Ξέρετε κάτι; Δεν θα τα παρατήσουμε." Η Wikipedia είναι ένα κοινοφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με ελάχιστη οικονομική ισχύ που όμως προτιμά να πάψει να είναι προσβάσιμο για κάποιους χρήστες του παρά να χάσει τον ουδέτερο χαρακτήρα του. Σε παρόμοια θέση όμως έχουν βρεθεί κολλοσοί όπως το Google, το Yahoo! και η Microsoft. Πρόκειται για εταιρίες πασίγνωστες που έχουν τεράστιους προϋπολογισμούς όμως η αντίδραση τους δεν ήταν ανάλογη. Εδώ και καιρό, σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον, οι βασικές μηχανές αναζήτησης των εταιρειών που προαναφέρθηκαν αλλά και τοπικών εταιριών όπως το Baidu λογοκρίνουν τα αποτελέσματα αναζήτησης. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ διακρίνω ένα σχήμα οξύμορο εδώ καθώς μια ανοιχτή κοινότητα προωδευτική και με ελάχιστους πόρους δεν είναι προσβάσιμη από την Κίνα (παρά μόνο μέσω proxy ή Tor) παρά την εμμονή της στην επιμονή με ουδετερότητα , αλλά αντιθέτα εταιρίες που έχουν καθαρό σκοπό το κέρδος αυτολογοκρίνονται για να μην μείνουν εκτός αγοράς. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Κινέζοι της ηπειρωτικής Κίνας πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην Wikipedia γιατί όσο συμβαίνει το αντίθετο πιθανόν να αρχίσουν να παρουσιάζονται φαινόμενα υποκειμενικότητας. Η Μανδαρίνικη Wikipedia θα είναι προσβάσιμη κυρίος από Ταϊβανέζους Wikipedians από την άλλη τα άρθρα που σχετίζονται με την Κίνα δεν θα έχουν πιθανόν την απαραίτητη αναφορά σε πηγές από την ηπειρωτική Κίνα. Τα ανωτέρο θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουδετερότητα στα άρθρα που σχετίζονται με την Κίνα. Δεν είναι μόνο προς όφελος της Wikipedia να πάψει να περιορίζεται η πρόσβαση στα site της, αλλά και προς όφελος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της εικόνας που βγάζει προς τα έξω αυτό το κράτος.

Connotea del.icio.us Digg it MindBlog αυτό το άρθρο Monitor αυτό το blog το νέο elkosmas blog

Λευτέρη,
μήπως προκαλείς σύγχιση; Η wikipedia δεν επέλεξε να μην είναι προσβάσιμη από την Κίνα. H wikipedia επέλεξε να μην επιτρέψει λογοκρισία στα άρθρα της. Σαν απότέλεσμα *το Κινέζικο κράτος* εμποδίζει την άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Όσο για το οξύμορο μεταξύ wikipedia σε σχέση με Google και λοιπούς, πού το βλέπεις; Όσοι δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δεν έχουν παρά να μείνουν πιστοί στις αρχές τους...

Χάρη,
σε διαβεβαιώ ότι δεν θέλω προκαλέσω ηθελημένα σύγχιση. Συμφωνώ ότι η Wikipedia επέλεξε να μην λογοκρίνει τα άρθρα της (πολύ σωστά κατά την γνώμη μου) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμη από την ηπειρωτική Κίνα (στο Χόνγκ Κόνγκ και στό Μακάο το Σινικό Firewall δεν λειτουργεί).
Αυτό που με εντυπωσιάζει, όσο αφορά τις μηχανές αναζήτησης, είναι πως παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις τους περί διαδικτυακών ελευθεριών παραμένουν εταιρίες που έχουν σαν σκοπό την δημιουργία κέρδους για τους μετόχους τους σε αντίθεση με την Wikipedia που παραμένει πιστή στης αρχές της λειτουργώντας σαν ένας κερδοσκοπικός οργανισμός.
Νομίζω ότι συμφωνούμε λοιπόν.

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post

Δημιουργία Συνδέσμου

είσαγετε το e-mail σας:

για να λαμβάνετε ενημέρωση μέσω FeedBurner

About me

  • you can call me Eleftherios Kosmas
  • living in Athens, Greece
  • not an IT empoyee
My profile

Links

Contact me

Syndicate this

Add to Google Subscribe in Bloglines Subscribe in NewsGator Online R|Mail Add to Technorati Favorites! GeoURL

Add to Plusmo

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 License.